Tempo

Tillbaka till notskolan

_______________www.wallenas.com_____________________________________________

Tempobeteckningar skrivs alltid i början av varje musikstycke.
Ett vanligt sätt är att med ord ange en ungefärlig hastighet.

Largo
Grave
Lento
Adagio
Larghetto
Adagietto
Andante
Andantino
Moderato
Allegretto
Allegro
Vivace vivo
Presto
Vivacissimo
Prestissimo
Brett, långsamt
Tungt, långsamt
Långsamt
Långsamt
Ganska brett
Ganska långsamt
Lugnt gående
Ganska lugnt
Måttligt fort
Ganska fort
Fort
Livligt
Fortare än Allegro
Mycket livligt
Mycket fort

- Hastighetsmätare -

Om man vill definiera hastigheten mer exakt så använder man sig av en hastighetsmätare, BPM (beats per minute) som anger hastigheten som pulsen ska hålla i musikstycket. Detta skrivs i början av stycket. Om man enligt exemplet anger fjärdedel = 85 så betyder det att stycket rör sig med hastigheten 85 fjärdedelsnoter per minut. Kompositören bestämmer sig alltså för vilket notvärde som pulsen ska ha. Sedan anges med siffror pulsens hastighet.

T.ex :

- Hur mäter jag hastigheten -
Eftersom en vanlig sekundvisare på en klocka visar 60 slag/min så kan man uppskatta styckets hastighet genom att jämföra med klockan. Man får enkelt fram hastigheten 120 BPM genom att dubbla sekundvisarens hastighet.

Det finns ett bra verktyg som heter Metronom som med en pendel med en tyngd på ställs in i rätt hastighet. Ett tickande ljud hörs som motsvarar den inställning du gjorde. Observera att Metronomen aldrig bör användas till annat än att ta reda på hastigheten. Man spelar aldrig tillsammans med en metronom. Musik bygger inte i första hand på 100% exakthet utan det räcker med en någorlunda pricis hastighet.